Den søde juletid

2018-12-19

For langt de fleste er juletiden en skøn tid. Man mødes med familie over lækker mad og julebag. Men for mange med en psykisk-sygdom, er julen ikke så lige til endda. 

For det første, ligger der en form for pres på ens skulder. Man skal helst pynte op til jul, følge med i julekalendre, traditioner, bage osv. Hvis man knap nok kan overskue en normal hverdag, kan det hurtigt virke uoverskueligt, at følge med på julebølgen. 

En anden problematik mange kæmper med, er en splittet familie eller ensomhed, der ligger låg på juleglæden. 

Jeg mærker stadig presset. Det meste af julen føler jeg mig stresset, på grund af alle de ekstra "opgaver" der følger med. 

Da jeg var meget syg, og stadig farede ind og ud af psykriatrisk afdelig, kæmpede jeg mig gennem julen, og faldt forpustede om i Januar, ofte med endnu en indlæggelse. Der var alt for mange gøremål, middage og traditioner. 

Det var så hårdt, at de fleste samkomster med min familie eller venner omhandlede mad, endda fed mad. Først skulle jeg kæmpe med at komme ud af døren, så skulle jeg kæmpe med angsten for at spise, trangen til at kaste op og motionere og tilsidst manglende overskud til at være social. 

Gode råd til at komme gennem julen 

Jeg har lavet en lille liste over ting, jeg med tinden har lært:

- Pynt op i god tid og kun når du synes det er hyggeligt, du skal kun pynte op for din egen skyld!

- Køb julagaverne i November, der er ingen grund til at stresse over det i December, specielt ikke når der er så mange mennesker i byen. 

- Sig nej tak! Det er vigtigt man siger fra i de ting, man ikke kan overskue. For mange lyder det simpelt, men for nogle mennesker er det rigtig svært at sige fra, jeg følte ofte jeg svigtede andre hvis jeg sagde nej eller meldte afbud. 

- Hvis du kæmper med en spiseforstyrrelse, så spørg om i kan lave juleklip med familien, i stedet for julebag. 

- Giv en hjælpende hånd. Hvis du kender en der bøvler med psykisk-sygdom eller stress, så tilbyd en hjælpende hånd. Det kan være rart at have en med ud og købe gaver. 

- Bed om hjælp! alle mennesker kan have brug for en ekstra hånd, lige meget hvor rask man er.


Julen er efterfulgt af Nytårsaften, der kan være mindst lige så svær at komme igennem. Nytår er efterfulgt af Januar, som er min hade månede!

 "Jamen Birgitte, er der nogen tid på året der ikke er svær"  - tænker du nok nu. og nej, hvis man er psykisksyg er der mange ting der er sværer i hverdagen. Men højtiderne er ofte langt hårdere for mange. 

I Januar begyder reklamerne for fitness og vægttab. Man kan ikke gå uden for en dør unden man får klasket i hovedet, at vi alle sammen skal træne og tabe os efter julen. For mange mennsker med en spiseforstyrrelse, trigger det en, hver gang men ser det. Selvom jeg skal tage på, kan jeg ikke lade være med at hoppe lidt med på den og alle taler om vægttab og nytårsforsæt, som af en eller anden grund ofte omhandler vægttab? 

Selv hvis man ikke har en spseforstyrrelse, og er helt rask, kan man føle et press og få dårlig selvtillid, når man hele tiden skal forholde sig fitness, sundhed og vægtab. 

Husk at nyd jeres liv, i har kun et. Hellere være små buttet, sund og glad end styret af dårlig samvittighed og en ringe selvtillid. 

Elsk dig selv for den du er, alle er smukke mennesker uanset vægt eller højde. 

Pas på hinanden og glædelig Jul. 

 

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang